ALLES OVER DE MENOPAUZEIn de menopauze? Ja? En dan? Vrouwen gaan vandaag veel serener om met deze fase in hun leven. Ze zijn actiever, dragen zorg voor zichzelf en... informeren zich. Door beter te begrijpen wat er zich in hun lichaam afspeelt kunnen ze de menopauze beter aanvaarden en er beter mee leven.

Perimenopauze, gemiddelde leeftijd, fysiologische oorzaken en klinische symptomen, wij leggen alles over de menopauze klaar en duidelijk uit zodat u deze fase in uw leven met gerust hart kunt aanvatten.

Menopauze, perimenopauze: definitie


De menopauze is een onvermijdelijk natuurlijk proces in het leven van elke vrouw. Deze fase gaat gepaard met de stopzetting van de ovulatie en dus het verdwijnen van de regels. Oorzaak hiervan is een daling in de productie van vrouwelijke hormonen, de oestrogenen. De menopauze start gemiddeld op de leeftijd van 51 jaar.

In tegenstelling tot wat men meestal denkt duikt deze grote verandering niet plots op maar eerder progressief. Een eerste fase loopt over verschillende jaren en wordt de perimenopauze of premenopauze genoemd. In deze periode ondergaat het lichaam verschillende veranderingen: de hormoonproductie is verstoord (afwisselend hyper- en hypo-oestrogenie), de menstruatiecycli worden onregelmatig en de intensiteit van de regels verandert. Het is in deze fase dat de symptomen opduiken. De eigenlijke menopauze, de tweede fase in het proces, wordt gediagnosticeerd na 12 opeenvolgende maanden zonder regels. De datum wordt dus a posteriori vastgesteld.


Wat bedoelt men met een vervroegde menopauze?

We spreken van vervroegde menopauze wanneer de menopauze voor de leeftijd van 40 jaar aanvangt. Ze kan spontaan optreden of veroorzaakt worden door een behandeling (verwijdering van de eierstokken of chemotherapie).

De schuldige: daling van de oestrogenen


De oestrogenen zijn de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de vrouwelijke organen tijdens de puberteit en vervolgens voor de ovulatie. Net zoals insuline en adrenaline worden ze van nature continu door het lichaam aangemaakt. In het bloed circuleren tientallen hormonen die een evenwicht in stand houden dat nodig is voor het correct functioneren van het lichaam - denk aan het op peil houden van de lichaamstemperatuur, het reguleren van het hartritme, het onder controle houden van stemmingen… Tijdens de menopauze daalt de productie van oestrogenen en raakt de hormonenbalans verstoord. Dit verstoorde evenwicht laat zich voelen op alle niveaus, zowel fysiek als psychologisch.


Niet iedereen reageert op dezelfde manier


Naast hun sleutelrol in de voortplanting, zijn oestrogenen ook betrokken bij de vetopslag, de lichaamstemperatuur, de bloedsomloop, de botstevigheid en de kwaliteit van haar en huid. Dit verklaart waarom er bij de menopauze, wanneer de aanmaak van hormonen keldert, verschillende ongemakken opduiken zoals gewichtstoename, opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, irriteerbaarheid, slaapstoornissen en osteoporose. Ook de huid ondervindt gevolgen: ze wordt droger, fijner en minder stevig. We spreken van hormoongebonden huidveroudering.

Maar iedereen beleeft de menopauze op haar manier. De intensiteit, frequentie en psychologische impact van de symptomen variëren van vrouw tot vrouw. Sommigen ervaren de menopauze als een schok, een storm, bij anderen verloopt ze bijna onopgemerkt.


Opvliegers herkennen

Opvliegers zijn de meest frequente symptomen van de menopauze. Nochtans treden ze niet systematisch op. Opvliegers worden gekenmerkt door een bruuske, intense en korte warmteopwelling van de borst naar het gezich. Ze gaan gepaard met roodheid, hartkloppingen en zweten.
« Mijn crème volstaat niet langer »

De huid is een van de meest gevoelige organen voor vrouwelijke hormonen. Wanneer de oestrogeenspiegel daalt, raakt de activiteit van de huidcellen ontregeld en neemt het vochtgebrek toe. Het is daarom belangrijk om de beautyroutine aan te passen en meer specifieke verzorgingen te gebruiken die hormoongebonden veroudering bestrijden en de huid meer comfort verschaffen.

Advies van LIERAC:


Om opvliegers te bestrijden beperkt u best het gebruik van alcohol, koffie en sigaretten die dit symptoom in de hand werken.
Op zoek naar een onmiddellijk verfrissend effect? Gebruik de Verkwikkende Smeltende Balsem ARKÉSKIN.
Het onmiddellijk verfrissende effect dat deze balsem veroorzaakt werd gemeten en bevestigd door 91%* van de gebruiksters.
*Klinisch onderzoek bij 33 vrijwilligers gedurende 28 dagen, gebruik tweemaal daags, % tevredenheidARKÉSKIN
MENOPAUZEPROGRAMMA
NIEUWE GENERATIE


MENOPAUZE: VERSTORING VAN EEN BIOLOGISCH EVENWICHT

Tijdens de menopauze is het niet ongewoon dat u soms verrast wordt door de ingrijpende veranderingen die in uw lichaam plaatsvinden. Dit verstoorde evenwicht heeft een fysiologische oorsprong.

VERDERGAAN

DROGE, FIJNERE HUID EN HUIDVERSLAPPING, ALLEMAAL GEVOLGEN VAN HORMONALE HUIDVEROUDERING?

Toegenomen vochtgebrek is een van de symptomen van de menopauze. Een overzicht van de gevolgen van de menopauze voor de huid.

VERDERGAAN