MENOPAUZE: DE MENING VAN DE GYNAECOLOOG


De Laboratoria LIERAC blijven de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen én de bekommernissen van de vrouw op de voet volgen. In samenwerking met een comité van medisch experten maken ze de crèmes van morgen. Voor de update van het gamma ARKÉSKIN dat hormoongebonden huidveroudering behandelt, gingen ze te rade bij Dr. Maggioni, gynaecoloog en expert in menopauze.


Interview met Dr. Maggioni, gynaecoloog en psychotherapeut


Als gynaecoloog, het vak dat ik al 40 jaar beoefen, zie ik regelmatig vrouwen die me consulteren voor een behandeling van hormonale problemen in de puberteit, tijdens de zwangerschap en vooral tijdens de menopauze. Ik specialiseerde me ook in de psychotherapie omdat ik ervan overtuigd ben dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en dat een globale fysieke en psychische behandeling van de patiënten nuttig kan zijn.

Een van de meest ingrijpende hormonale stoornissen in het leven van de vrouw is de menopauze. Kunt u ons meer vertellen over deze bijzonder fase?


De menopauze is een onafwendbare fase in het leven van de vrouw die gekenmerkt wordt door het uitblijven van de menstruatie en een daling in de hormoonsecretie van de ovaria. Deze ingrijpende verandering gebeurt niet plots maar verloopt progressief over een aantal jaren. Tijdens deze overgangsfase duiken verschillende symptomen op: gewichtstoename, opvliegers, nachtelijk zweten, stramme schouders, stemmingswisselingen, depressie, osteoporose, slaapstoornissen, vermoeidheid, uitdroging en veroudering van de huid...

Met uw 40 jaar ervaring, stelt u een verandering vast in het profiel van de vrouwen in de menopauze? Hoe beleven ze momenteel de menopauze?


Elke vrouw beleeft de menopauze op haar manier. Maar in het algemeen kan ik zeggen dat de perceptie van de symptomen geëvolueerd is en dat vooral de behandeling verbeterd is. Vrouwen zijn actiever, leven gezonder, nemen voedingssupplementen tegen de symptomen en gebruiken aangepaste cosmetica. De menopauze is momenteel minder een taboe, waardoor vrouwen informatie en advies zoeken bij hun vriendinnen maar ook bij hun apotheker en huisarts. Door beter te begrijpen wat er zich in hun lichaam afspeelt kunnen ze de menopauze beter aanvaarden en er beter mee leven.

U bent tevens expert en pionier in de chronobiologie. Kunt u uitleggen wat dit juist inhoudt?


De chronobiologie is de wetenschap die het biologische ritme van het lichaam bestudeert. Het is belangrijk om te weten dat alle essentiële functies van het lichaam onderhevig zijn aan verschillende ritmes. Een van hen, het zogenaamde circadiaanse ritme, heeft veel weg van een inwendige klok die ingesteld staat op 24 uur. Aan de hand van dit ritme is ons lichaam in staat een onderscheid te maken tussen dagactiviteiten zoals wakker zijn, bescherming tegen irriterende factoren en op peil houden van bloeddruk en hartritme, en nachtactiviteiten zoals slapen, herstel en consolidatie van het geheugen. Het circadiaanse ritme wordt aangestuurd door hormonen die continu door het lichaam aangemaakt worden. Hormonen zijn dus natuurlijke messengers die onmisbaar zijn voor het evenwicht van ons lichaam.

Wat is de link tussen de chronobiologie en de menopauze?


In de menopauze daalt de synthese van vrouwelijke hormonen waardoor een messenger die fundamenteelis voor het biologische ritme verdwijnt. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het circadiaanse ritme dat helemaal ontregeld raakt. De grens tussen dag- en nachtactiviteiten wordt minder duidelijk waardoor symptomen als stemmingswisselingen en slaapstoornissen ontstaan.

Hoe kunnen het biologische ritme en dus het evenwicht van het lichaam tijdens de menopauze in stand gehouden worden?


Een zeer interessante en vooral innoverende piste is de beïnvloeding van de zogenaamde CLOCK-genen. Deze genen die belicht werden door Amerikaanse onderzoekers die hiervoor in 2017 beloond werden met de Nobelprijs Geneeskunde, “kalibreren” onze interne klok en garanderen de juiste synchronisatie en dus het evenwicht in de activiteiten van het lichaam.

Pluspunten van LIERAC:


Dr. Maggioni begeleidde ons in elke fase van de ontwikkeling van de nieuwe producten ARKÉSKIN. Naast praktiserend arts is deze specialist in de menopauze tevens professor aan de universiteit en auteur van ongeveer 200 wetenschappelijke artikels.ARKÉSKIN
PROGRAMMA MENOPAUZE
NIEUWE GENERATIE


MENOPAUZE : SYMPTOMEN

Perimenopauze, gemiddelde leeftijd, fysiologische oorzaken en klinische symptomen, wij leggen alles over de menopauze klaar en duidelijk uit zodat u deze fase in uw leven met gerust hart kunt aanvatten.

VERDERGAAN

DROGE, FIJNERE HUID EN HUIDVERSLAPPING, ALLEMAAL GEVOLGEN VAN HORMONALE HUIDVEROUDERING?

Toegenomen vochtgebrek is een van de symptomen van de menopauze. Een overzicht van de gevolgen van de menopauze voor de huid.

VERDERGAAN