Producten & merk


Naar aanleiding van debatten in de media en soms ongefundeerde beweringen over cosmetische ingrediënten, stelt de consument zich allerhande vragen en eist hij informatie over de samenstelling en traceerbaarheid van de producten. Met dit document, dat vooral het doel heeft transparantie te scheppen, tonen de Laboratoria LIERAC, het toonaangevende merk in de apotheek, hun expertise en beantwoorden ze de meest gestelde vragen.

Voor de Laboratoria LIERAC is het garanderen van de veiligheid van de consument een absolute prioriteit. Dus doen we geen enkele toegeving op het gebied van de kwaliteit en onschadelijkheid van onze producten en grondstoffen in hun samenstelling. Al onze ingrediënten zijn opgenomen in de lijst van substanties die door de Europese cosmetische wetgeving werd goedgekeurd – een lijst die als de strengste ter wereld beschouwd wordt – en worden in het bedrijf zelf heel zorgvuldig geselecteerd. Elk van deze ingrediënten wordt met een heel precies doel toegevoegd en in de juiste dosis gebruikt om een optimale verhouding tolerantie/efficiëntie te kunnen garanderen. Daarenboven nemen we zeer strenge voorzorgsmaatregelen telkens wanneer een ingrediënt verdacht wordt van een negatief effect op de gezondheid van de consument en blijven we de evoluties ter zake op de voet volgen. Onze samenstellingen worden ten slotte integraal ontwikkeld met respect voor de wetgeving en hun veiligheid wordt gevalideerd door een expert in de toxicologie.
Bevatten de producten van LIERAC parabenen?

ROL: parabenen komen in natuurlijke toestand voor in onder andere rode vruchten en worden al decennialang gebruikt als bewaarmiddel. Door bacterievorming efficiënt te bestrijden spelen parabenen een rol in het zuiver houden van de producten en in de veiligheid van de consument. Hoewel ze efficiënt en weinig allergeen zijn en regelmatig goedgekeurd worden door het CVC zijn ze vaak het onderwerp van polemieken in de media.


ENGAGEMENT LIERAC : Al enkele jaren geleden hebben we besloten geen parabenen aan onze samenstellingen toe te voegen. Slechts een minderheid van onze bestaande producten bevat dit bewaarmiddel nog. Deze producten worden progressief aangepast tot parabeenvrije samenstellingen.


Bevatten de producten van LIERAC MIT ?

ROL: MIT (Methylisothiazolinone) is een bewaarmiddel. Door bacterievorming efficiënt te bestrijden speelt MIT een rol in het zuiver houden van de producten en in de veiligheid van de consument. Onderzoek heeft het allergene potentieel van MIT aangetoond. Daarom is het sinds 2016 verboden in producten die niet afgespoeld worden.

ENGAGEMENT LIERAC: al enkele jaren weren we MIT in onze producten die niet afgespoeld worden. Producten die wel worden afgespoeld kunnen er bevatten. In dit geval beperken we ons tot een zeer lage concentratie (0,0015%) en onze laboratoria werken momenteel ook aan nieuwe samenstellingen voor deze producten.Bevatten de producten van LIERAC fenoxi-ethanol ?

ROL: fenoxi-ethanol is een bewaarmiddel dat al decennialang gebruikt wordt. Door bacterievorming efficiënt te bestrijden speelt het een rol in het zuiver houden van de producten en in de veiligheid van de consument. Het werd onderworpen aan verschillende onderzoeken die geen enkel schadelijk effect op de gezondheid van de mens hebben kunnen vaststellen. Het wordt dus even goed verdragen als een ander ingrediënt en de autoriteiten beschouwen het als veilig.

ENGAGEMENT LIERAC: fenoxi-ethanol kan in bepaalde van onze producten aanwezig zijn. Wanneer dit het geval is, is dat steeds in een lagere dosis dan voorgeschreven door de Europese wetgeving en is het opgenomen in de lijst met ingrediënten die op het product vermeld staat.

 


Bevatten de producten van Lierac alcohol ?

ROL: alcohol kan gebruikt worden als textuurbestanddeel: het is verfrissend en kan een samenstelling luchtiger of gemakkelijker aan te brengen maken. In de media wordt het beschreven als uitdrogend maar dit effect wordt enkel waargenomen wanneer het in een zeer grote hoeveelheid wordt gebruikt. Alcohol verdampt immers bij het aanbrengen.

ENGAGEMENT LIERAC: de meeste van onze producten bevatten geen alcohol. De enkele die dit wel doen, genieten van zijn textuureigenschappen en hebben tevens ingrediënten die het comfort verhogen.Bevatten de producten van Lierac siliconen?

ROL: siliconen zijn textuurbestanddelen die in cosmetica gebruikt worden om het product smeerbaar en zacht te maken. Ze worden goed verdragen door de huid en zijn niet-comedogeen.

ENGAGEMENT LIERAC: omdat we oog hebben voor het zinnenstrelende karakter van onze cosmetische producten, kunnen siliconen in onze producten gebruikt worden om ze zacht te maken en hun een onmiddellijk gladmakend effect te geven. Waar ze gebruikt worden, is dat steeds in een aangepaste dosis die de poriën niet verstopt en de huid dus vrij laat ademen. Bovendien geven we de voorkeur aan niet-vluchtige siliconen die milieuvriendelijker zijn.Bevatten de producten van LIERAC parfum ?

ROL: parfum wordt gebruikt voor zijn zinnenstrelende en geureigenschappen.

ENGAGEMENT LIERAC: omdat we oog hebben voor het zinnenstrelende karakter van onze cosmetische producten, bevatten onze producten parfum (met uitzondering van producten voor de oogcontouren) dat onder de naam FRAGRANCE in de lijst met ingrediënten opgenomen is. De parfumconcentraten die we gebruiken zijn subtiel, elegant en vrouwelijk zonder al te dominant aanwezig te zijn. Ze strelen de zintuigen en staan garant voor een unieke beautyervaring.Bevatten de producten van LIERAC sulfaten ?

ROL: gesulfateerde tensioactieve bestanddelen of sulfaten worden in cosmetische producten gebruikt voor hun reinigende eigenschappen en uitstekend schuimvormend vermogen. In de media worden ze omschreven als irriterend, wat enkel waar is wanneer ze in zuivere toestand of grote hoeveelheid gebruikt worden.

ENGAGEMENT LIERAC: enkel een minderheid van onze producten bevat sulfaten. Wanneer ze aanwezig zijn, is dat steeds in een adequate dosis voor hun reinigende eigenschappen. Ze irriteren of drogen de huid niet uit en worden gecombineerd met weekmakers die extra comfort geven.Welke filters worden gebruikt in de producten van LIERAC ?

ROL: filters zijn onmisbaar om de huid te beschermen tegen uv-stralen. Er bestaan twee soorten: organische filters die functioneren door absorptie van uv-stralen, en minerale filters, die als een spiegel werken en uv-stralen reflecteren.

ENGAGEMENT LIERAC: de filters die we in onze producten gebruiken zijn uitsluitend van organische oorsprong. Ze worden door onze experts in onze laboratoria geselecteerd voor hun efficiëntie en onschadelijke karakter.

 


Maken de zonneproducten van LIERAC vlekken op mijn kledingstukken ?

ROL: zonneproducten zijn onmisbaar om de huid te beschermen tegen uv-stralen en hun schadelijke effect.

ENGAGEMENT LIERAC: net als bij alle zonneproducten kunnen er vlekken op kleren ontstaan wanneer deze in contact komen met de huid voor het product volledig geabsorbeerd is. Daarom is het raadzaam zich niet onmiddellijk na het aanbrengen van een zonneproduct aan te kleden maar te wachten tot de huid volledig droog is (vooral wanneer de kleren wit zijn).Bevatten de producten van LIERAC nanopartikels ?

ROL: nanopartikels zijn stoffen en componenten van zeer klein formaat. Sommige, zoals titaandioxide of zinkoxide, worden gebruikt als minerale filters in zonneproducten. Wanneer de overheid al risico’s formuleerde voor titaandioxide dan is het enkel wanneer het product geïnhaleerd of oraal ingenomen wordt. Geen enkel onderzoek toonde een effect aan wanneer het op de huid wordt aangebracht.

ENGAGEMENT LIERAC: onze zonneproducten bevatten, net als onze andere producten, geen nanopartikels.Bevatten de producten van LIERAC palmolie ?

ROL: palmolie wordt geassocieerd met ontbossing. Het is in deze context interessant om te weten dat de hoeveelheden die de cosmetische industrie gebruikt verwaarloosbaar zijn ten opzichte van de hoeveelheden die in de voedingsindustrie gebruikt worden.

ENGAGEMENT LIERAC: we voegen palmolie niet rechtstreeks aan onze producten toe. Het kan echter dat dit ingrediënt in de samenstelling van een minderheid van onze producten aanwezig is via de toevoeging van een andere materie. Wanneer dit het geval is, wordt dat aangegeven in de lijst met ingrediënten onder de naam ELAEIS GUINEENSIS OIL of PALM OIL.Bevatten de producten van LIERAC microplastics ?

ROL: microplastics zijn bolletjes met een diameter van minder dan 5 mm. Vroeger werden ze voor hun exfoliërende eigenschappen aan scrubs toegevoegd maar nu zijn ze verboden. Deze nauwelijks voor het oog zichtbare bolletjes zijn immers niet biologisch afbreekbaar en worden niet gefilterd in waterzuiveringsstations zodat ze in zee terechtkomen en dus een bron van pollutie voor dit ecosysteem zijn.

ENGAGEMENT LIERAC: conform de wetgeving bevat geen enkel van onze producten microplastics.Zijn de verpakkingen van LIERAC recycleerbaar ?

CONTEXT: afval beperken en recyclage optimaliseren is een van de voornaamste bekommernissen van de industrie.

ENGAGEMENT LIERAC: onze producten en hun verpakkingen zijn recycleerbaar door ofwel energetische valorisatie, ofwel door hergebruik na sorteren (conform de plaatselijke wetgeving).Voert LIERAC tests op dieren uit ?

CONTEXT: sinds 2004 verbiedt de Europese Unie testen op dieren voor cosmetische producten. Deze wetgeving is momenteel van toepassing op zowel afgewerkte producten als componenten.

ENGAGEMENT LIERAC: wij respecteren de Europese wetgeving en voeren geen testen op dieren uit.

 


Zijn de producten van LIERAC vegan ?

CONTEXT: vegan producten bevatten geen enkele dierlijke grondstof of ingrediënten van natuurlijke oorsprong zoals honing, bijenwas of melk. Er bestaat momenteel echter geen wetgeving of internationale norm die een wettelijk kader biedt voor vegan cosmetica.

ENGAGEMENT LIERAC: bijna al onze samenstellingen zijn vrij van dierlijke producten of ingrediënten van natuurlijke oorsprong en beantwoorden dus aan de criteria van het veganisme.Zijn de producten van LIERAC geschikt voor kinderen ?

CONTEXT: de huid van baby’s en jonge kinderen is structureel fijner en heeft een minder efficiënte beschermende hydrolipidenlaag op het huidoppervlak (omdat de zweet- en talgklieren minder actief zijn dan bij volwassenen). Ze is dus fragieler en laat meer door dan die van volwassenen.

ENGAGEMENT LIERAC: wij hebben geen producten die specifiek zijn voor baby’s en jonge kinderen.

Voor onze zonneproducten, die vaak door het hele gezin gebruikt worden, bestaat er voor zover we weten, geen contra-indicatie voor het gebruik van onze producten door kinderen ouder dan 3 jaar.  Kunnen de producten van LIERAC gebruikt worden tijdens de zwangerschap en/of borstvoeding ?

CONTEXT: tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen een invloed hebben op de huid. Ze wordt hierdoor fragieler en reageert sneller. Voor sommige ingrediënten, zoals essentiële oliën, kunnen er contra-indicaties zijn.

ENGAGEMENT LIERAC: voor zover we weten zijn er geen contra-indicaties voor het gebruik van onze producten tijdens zwangerschap en/of borstvoeding. Producten zoals Phytolastil, een referentie in de apotheek, kunnen in elke fase van het leven van de vrouw gebruikt worden, ook tijdens de zwangerschap. Omdat elk geval specifiek is, is het toch raadzaam om de mening van de arts te vragen.Zijn de producten van LIERAC geschikt voor de gevoelige huid ?

CONTEXT: we stellen vast dat er steeds meer gevallen opduiken van een huid die gevoelig is voor uitwendige irriterende factoren (pollutie, weersveranderingen, uv-stralen…). Dit huidtype vraagt meer aandacht. Wegens zijn fragiel karakter vereist het aangepaste verzorgingen met gekende tolerantie die het beschermen tegen uitwendige irriterende factoren, het kalmeren en een maximum aan comfort bieden.


ENGAGEMENT LIERAC : Sinds enkele jaren nemen we personen met een gevoelige huid op in onze testpanels van producten. De meerderheid van onze producten is dus geschikt voor de gevoelige huid.  


Wat moet er gedaan worden indien er een reactie optreedt na gebruik van een LIERAC product ?

CONTEXT: elk geval is specifiek en het is dus mogelijk dat bepaalde personen een ongewenst effect vertonen na gebruik van een product. Daarom werd de survey van cosmetische producten (cosmetovigilantie) in het leven geroepen.

ENGAGEMENT LIERAC: wij stellen bij het ontwikkelen van onze producten alles in het werk om de tolerantie te valideren en elke reactie te vermijden. Indien ondanks dit alles toch een ongewenst effect optreedt, kan de consument de volgende informatie doorgeven via 02 333 72 72 :

-        Naam

-        Voornaam

-        Telefoonnummer

-        E-mail

-        Naam van het betrokken product.

Hiermee kunnen we contact opnemen met de consument om de aard van de reactie na te gaan, de behandeling te vergemakkelijken en, indien nodig, de veiligheid van het product te verhogen met aangepaste corrigerende maatregelen.

 


Bevatten de producten van LIERAC minerale oliën ?

ROL: minerale oliën worden in cosmetische producten gebruikt om de huid te beschermen en te verzachten. Ze zijn onschadelijk en worden hierdoor courant gebruikt in producten voor overgevoelige personen of baby’s.

ENGAGEMENT LIERAC: minerale oliën worden goed verdragen door de huid en zijn aanwezig in enkele van onze producten.

 


Bevatten de producten van LIERAC producten met een hormoonverstorend effect  ?

CONTEXT: endocrinaal verstorende ingrediënten zijn substanties die de hormoonsystemen beïnvloeden. Talrijke ingrediënten kunnen tijdelijk het evenwicht van deze systemen wijzigen zonder daarom echt gevaarlijk te zijn – dit is bijvoorbeeld het geval voor water of koffie. 

ENGAGEMENT LIERAC: tot op heden werd geen enkel ingrediënt in onze producten geïdentificeerd als ernstig hormoonverstorend. Omdat we weten dat het onderwerp gevoelig is volgen we de lopende onderzoek over dit onderwerp op de voet.Bevatten de producten van LIERAC allergenen ?

CONTEXT: allergenen zijn substanties die reacties kunnen uitlokken (irritatie, roodheid, tintelend gevoel…) – denk maar aan limoneen en citronellol die van nature aanwezig zijn in de schil van citroenen en sinaasappelen. Deze allergische reacties komen slechts voor bij een laag percentage van de bevolking en zijn individueel (iedereen kan allergisch worden voor een specifieke substantie). Niet-allergische personen hebben geen enkele reden om het gebruik van deze substantie te vermijden. 

ENGAGEMENT LIERAC: enkel een minderheid van onze producten bevat allergenen. Ze zijn opgenomen in de lijst met ingrediënten zodat allergische personen hier gemakkelijk van op de hoogte worden gebracht.Hoe lang kan men een product van LIERAC bewaren ?

De bewaartijd van onze producten wordt weergegeven door de houdbaarheidsdatum na opening. Die wordt gesymboliseerd door een geopende pot en wordt uitgedrukt in maanden (vb.: 6M = 6 maanden). Hij geeft de optimale gebruiksduur na de eerste opening van het product aan.Waar kan men de samenstelling van een LIERAC product terugvinden ?

De samenstelling van onze producten bevindt zich op elke verpakking onder de naam INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), een universele nomenclatuur die maakt dat de samenstelling van de producten in elk land op dezelfde manier beschikbaar is.Waar worden de producten van LIERAC geproduceerd ?

Bijna al onze producten worden in Frankrijk geproduceerd. Zodra dit mogelijk is geven we de voorkeur aan een productie in onze fabriek bij Parijs.Wat te doen wanneer een product van LIERAC gebreken vertoont ?

Wanneer een product gebreken vertoont kan men zich wenden tot ons departement Kwaliteitscontrole. Hier zal men meer informatie vragen over het product (referentie, lotnummer, hoeveelheid, gebrek) waarna een onderzoek in onze diensten volgt.Bevatten de producten van LIERAC gluten ?

ROL: gluten zitten in graansoorten als tarwe, spelt, kamut, rogge, gerst… In cosmetica worden ze gebruikt voor hun hydraterende of verzachtende eigenschappen. De gluten die aanwezig zijn kunnen problematisch zijn voor personen die er allergisch voor zijn.

ENGAGEMENT LIERAC: sommige van onze producten kunnen sporen van gluten bevatten via derivaten van toegevoegde granen. Wanneer dit het geval is, is de betrokken graansoort opgenomen in de lijst met ingrediënten.Is het mogelijk om staaltjes te verkrijgen ?

We verzenden geen staaltjes met de post. Staaltjes zijn enkel beschikbaar in de verkooppunten waar verkoopadvies gegeven wordt en waar u verzorgingen kunt uittesten die afgestemd zijn op de specifieke behoeften van ieders huid. U vindt er ook testers die u laten kennismaken met de texturen en parfums van sommige verzorgingen. Wanneer u een bestelling plaatst op onze site wwww.lierac.be krijgt u staaltjes om de andere producten van ons merk te testen.Ik wil als vrijwilliger deelnemen aan klinische tests van producten.

Wij rekruteren geen vrijwilligers voor onze klinische onderzoeken. Deze worden om redenen van objectiviteit en vertrouwelijkheid uitgevoerd door onafhankelijke laboratoria die hun eigen panels hebben. Hoe kan ik informatie verkrijgen over het merk ?

Documentatie over LIERAC kunt u aanvragen in de verkooppunten die ons merk verkopen. Wegens het hoge aantal aanvragen kunnen we jammer genoeg niet aan alle voldoen. U kunt ook terecht op onze website waar alle beschikbare informatie aanwezig is. .

1 Wetenschappelijk Comité voor de Veiligheid van Consumenten